Holle – Bio otroška hrana

obroki (zgoraj)

Prehod na skupne družinske obroke

Ko je malček dovolj star in pripravljen na gosto hrano, lahko pri prehodu na skupne družinske obroke ponudite (skoraj) vso hrano, pripravljeno na različne načine. Vaš malček se bo skozi vznemirljivi svet hrane podal previdno ali radovedno – navsezadnje ima korenček povsem drugačen okus, če ga drobno naribate, pretlačite z vilico, skuhate v juhi ali ponudite celega.

Sprva bo vaš malček želel morda le gladko zmešano kašo. Odvisno od tega, kako občutljiva so njihova usta, lahko hrano kmalu preprosto pretlačite z vilicami, da ostanejo majhni koščki, ki spodbujajo žvečenje. Tudi grizljanje prepečenca ali skorje kruha pomaga krepiti žvečilne mišice.

Nasveti za uvajanje družinske hrane

Na neki točki se vaš malček morda sploh ne bo več želel hraniti, ampak bo sam posegel po žlički. To za njih ni samo odlična zabava, ampak tudi spodbuja njihov razvoj. Otroku lahko pomagate tako, da ga hranite z drugo žličko ali mu zraven ponudite hrano, ki jo lahko primejo v roko.


Skupno družinsko prehranjevanje ne bo samo pomagalo vašemu otroku, da se bo navadil na okus vaših družinskih obrokov, ampak tudi na rutino obrokov. In kot prijeten stranski učinek se bodo naučili samostojno jesti in piti z opazovanjem in posnemanjem. Skuhajte običajne jedi za svojo družino, vzemite porcijo za svojega otroka in šele nato začinite svojo hrano.

Zaradi tveganj za zdravje naj dojenček do prvega leta NE uživa:

  • soli in soljene hrane, ker obremeni ledvice;
  • sladkorja, tudi fruktoze, medu, sladil, ker lahko povzročijo zobno gnilobo, prebavne težave, debelost;
  • pijač s sladkorjem, sladili, fruktozo, visoko fruktoznim sirupom, medom, kot so na primer instant čaji (čaji v prahu,
    ki so jim dodani sladkorji ali sladila), sladkan čaj, čaj z medom, voda z okusom, sirupi za redčenje z vodo, sadnega
    ali zelenjavnega soka kot samostojne pijače;
  • medu, ker lahko vsebuje spore Clostridium botulinum, ki lahko povzročijo hudo zastrupitev;
  • hrane, začinjene z ostrimi, pekočimi začimbami, kot sta poper ali pekoča paprika, ker lahko povzročijo poškodbe
    sluznice;
  • kravjega mleka kot samostojnega napitka;
  • surovega ali nepasteriziranega mleka in mlečnih izdelkov, kot so sir, skuta in jogurt iz surovega ali nepasteriziranega mleka, ker lahko vsebujejo škodljivo bakterijo rodu Listeria, kar lahko povzroči hudo okužbo dojenčka, imenovano listerioza;
  • mesnih izdelkov, ker praviloma vsebujejo veliko soli, nitratov, nitritov, nasičenih maščob, holesterola, na primer paštet, salam, klobas, hitre hrane ipd.;
  • ocvrte hrane, ker lahko vsebuje maščobe, ki so bile izpostavljene visokim temperaturam;
  • surovih in prekajenih rib kot so surov ali prekajen losos, postrv, slanik; sushi, školjk in drugih morskih sadežev, saj so ta živila bolj tvegana zaradi morebitne prisotnosti patogenih bakterij, virusov, biotoksinov ali histamina;
  • gob in jedi iz gob, ker so težje prebavljive. Obstaja tudi tveganje za zamenjavo s strupenimi gobami.

Pregled uvajanja živil v dojenčkovo prehrano

Prirejeno po Smernicah zdravega prehranjevanja za dojenčke, Ministrstvo za zdravje, 2010.

  • Pričnite z zelenjavo, uvajajte jo po sadju. 
  • Zelenjavi začnite dodajati krompir.
  • Zelenjavo, ki povzroča napenjanje (npr. zelje, ohrovt…) uvajajte postopoma. 
  • Meso ponudite dojenčku po dopolnjenem 6. mesecu starosti po uvedbi zelenjave in krompirja. 
  • Meso naj bo na jedilniku dojenčka sprva 2-3 krat na teden. 
  • Ribe, predvsem morske, lahko dojenčke uživa po dopolnjenem 6. mesecu starosti.
  • Morske sadeže lahko dojenčku ponudite po 1. letu starosti. 
  • Uporabljajte hladno stiskana olja, kot so npr. olivno olje, olje oljne repice, sojino olje, občasno lahko dodate tudi maslo. 
  • Žita in sorodna živila ponudite dojenčku po dopolnjenem 6. mesecu starosti po uvedbi zelenjave, krompirja in mesa. Živila, ki vsebujejo gluten, je najprimerneje uvajati med šestim in sedmim mesecem starosti, v času, ko je dojenček še dojen.
  • Kruh začnite uvajati od 10. meseca dalje.
  • Po uvedbi zelenjave, krompirja, mesa in žit uvedite sadje in sadni sok brez dodanega sladkorja.
  • Otroka navajajte na osnovne okuse, vonje in teksture hrane. Hrano lahko začinite z zelišči.
  • Grah,lečo, fižol, čičeriko in sorodna živila uvajajte postopoma, ker povzročajo napenjanje.
  • Po dopolnjenem 6. mesecu starosti pričnite s postopnim uvajanjem manjših količin trdo kuhanega rumenjaka (1-krat tedensko).
  • Celo jajce in jajčni beljak začnite uvajati po 1. letu.
  • Pred dopolnjenim 1. letom otrokove starosti NI primerno ponuditi otroku kravjega mleka kot samostojnega obroka.
  • Kravje mleko lahko v zelo majhnih količinah dodajate mešani prehrani po 9. mesecu dojenčkove starosti.
  • Sol pričnite uvajati po 1. letu.
  • Med pričnite uvajati po 1. letu. Enako velja za javorjev sirup.

Prvi grižljaji za male gurmane – sadje ali zelenjava, piškoti, crunchy napihnjenci. Holle prigrizki so enostavni za majhne rokice, na voljo v različnih okusih in kombinacijah.

Scroll to Top